Ik heb gesmokkeld – én ‘n leuk idee !?! 
Na de zware woensdag vertrok ik vol goede moed uit Samnaun langs de smokkelroute richting Zeblasjoch, 700 meter hoger. Ooit werden langs dit soort routes sigaretten, koffie, drank en andere hoge-accijns-producten tussen Zwitserland en Oostenrijk gesmokkeld. Ook nu nog skiën (jaha: in de winter natuurlijk!) douanebeambten mee om steeksproefgewijs te controleren wie een Rolex of dure likeurtjes probeert mee te smokkelen. Na een uurtje voel ik dat mijn heupspieren het zwaar hebben na gisteren. Juist dán komt er een pick-up van de skiliftorganisatie omhoog rijden. Zij zijn voor zo’n beetje alles hier verantwoordelijk: de wegen, de kunstsneeuwkanonnen en -sproeiers, de skipistes, etc. Maar wat ik nu zie, lijkt de omgekeerde wereld: meneer gaat zout op de bergweggetjes strooien èn ik krijg een lift naar 500 meter hoger. Het idee: zout trekt vocht aan, waardoor de grindwegen minder stuiven. Prettig voor wandelaars en fietsers maar ook voor de weg zelf. Als het fijne zand wegwaait, blijft er alleen grind over en dat willen we niet. Waar ik uit sportief oogpunt de gondel- of skistoeltjeslift rechts liet liggen, bevalt deze lift mij uitstekend. Toch voel ik mezelf een smokkelaar. 
Later, naar beneden wandelend richting Ischgl, krijg ik een innovatief idee: goed voor de liefde én voor het toerisme. Want ze moeten het hier wél aan de wintersport verdienen; de zomergasten zijn peanuts. Ik zie: twee minigondels naast elkaar hangen. Ik denk: speeddating! Als je dit idee zou uitwerken, krijg je al een voorselectie op interessegebied (sportief, bergen, geen hoogtevrees, etc.). De volgorde: eerst vanuit deze gondeltjes met elkaar praten. Soort biechtstoel. Vijf minuten, dan schuiven de gondels naar de volgende. Na uitwerken van de reacties via een speciale app “skydating” volgt de tweede ronde, nu met stoeltjesliften. Pas op !!! (8e foto): de mooiste bloemetjes hangen over de rand! Dan de laatste ronde, ja… in het sneeuwseizoen (geduld is óók een kwaliteit om kwaliteit te borgen) op zo’n ouderwetse sleeplift. Dan blijkt of er evenwicht is; de daters kunnen elkaar ruiken, aanraken en na het aussteigen kan de vlam overslaan. Of niet.